ZOT VAN A(RT)!

ZotvanA(rt)
ANTWERP ART WEEKEND
Vorig weekend was het eindelijk zo ver: de langverwachte eerste editie van het Antwerp Art Weekend vond plaats. In m’n geboortestad Antwerpen hecht men al langer belang aan kunst. Hoe kan het ook anders in de stad van Pieter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Jacob Jordaens?

 

Het Antwerp Art Weekend wordt georganiseerd door “Antwerp Art”, een platform dat galerijen, musea en tentoonstellingsruimtes wil verbinden en zich richt op de promotie en communicatie van alle hedendaagse kunstactiviteiten in Antwerpen. Ze organiseerden eerder al Nocturne en Borger, maar vonden nu ook dat het tijd was voor een volledig weekend in het teken van de beeldende kunsten. Wie de kunst entourage in Antwerpen goed kent, gaat naar z’n favoriete galerij of kiest voor het werk van z’n lievelingskunstenaar. Wie nieuw is in deze art scene moet zich een weg banen door het enorme aanbod van het AAW. Ik behoor tot die laatste groep en ik moet eerlijk toegeven dat het niet makkelijk was om als leek keuzes te maken. Toch wou ik me echt helemaal laten onderdompelen in de wereld van de Kunst. Ik heb besloten om per dag drie galeries of tentoonstellingsruimtes te doen en heb me in m’n keuzes laten begeleiden door twee kennissen en m’n eigen intuïtie.  Na vier dagen AAW voelde ik me net een wandelende kunstencyclopedie, of dan toch bijna… Mijn impressies heb ik neergeschreven en hieronder chronologisch en per dag gebundeld. 

En jullie? Hebben jullie iets bezocht tijdens het Antwerp Art Weekend? Ik ben benieuwd naar wat jullie ervan vonden!


donderdag 29.01.15

_8f87414116

 

Wie: Adrian Ghenie, George Grosz, Kati Heck, Thomasz Kowalski, Edward Lipski en Rinus Van de Velde
Impressie: Ik wou al lang eens binnenstappen bij Tim Van Laere omdat ik vaak passeer voorbij de galerij op ‘ t Zuid. Er werd veel tentoongesteld en het aanbod was heel evenwichtig. Vooral het werk van George Grosz en Rinus Van de Velde boeide me enorm.
10407640_1027566197269917_6706096270646958754_n
Wie: Sofie Lachaert & Luc d’Hanis en Eline Willemarck
Impressie: Een tijdje geleden was ik aanwezig bij de voorstelling van het boek van Muller Van Severen in galerie Valerie Traan (zie artikel THE BOOK). Ik was geïntrigeerd door het mooie gebouw en besefte toen dat zowel het tentoongestelde werk als de setting belangrijk zijn. Over de expositie van Lachaert en d’Hanis kregen we veel uitleg van de persoon die ons ontving en dat was erg interessant. Het duo bestaat uit een juweelontwerpster en beeldend kunstenaar die voor deze expo samen edelstenen, mineralen en metalen bewerken en beeldhouwen. Ook het werk van Eline Willemarck was prachtig. Eline is een jonge kunstenares die aan de hand van verschillende methodes haar grootouders heeft willen vereeuwigen. Ze was aanwezig op de nocturne en lichtte haar creaties toe wat ik ten zeerste apprecieerde  Ik vond het een atypisch emotioneel onderwerp dat ze heel mooi had geïnterpreteerd.
building_large
WaarFifty One Gallery 
Wie: Michael Wolf
Impressie: Ik had de fotografie van Wolf al eerder gezien, maar kende de naam van de artiest toen nog niet. De rode draad doorheen zijn werk is de stad. Hij portretteert flatgebouwen, schoorstenen en dagelijkse gewoontes van de mens in de stad. Ik heb na de expo nog wat opgezocht over hem omdat ik echt geïntrigeerd ben door zijn manier van kijken naar de dingen, die is echt uniek!

vrijdag 30.01.15
svenja-deininger_1421600001
WaarG262 Sofie Van de Velde
Wie: Charlotte Posenenske, Ilse D’Hollander en Svenja Deininger
Impressie: Vanaf de eerste seconde voelde ik me thuis in huisgalerie G262, deels dankzij de warme ontvangst die Sofie Van de Velde me meteen gaf, deels omwille van het mooie kader. De galerij bevindt zich in een prachtig oud herenhuis dat ook de woonst is van Sofie en haar gezin. De abstracte schilderijen komen subliem tot hun recht dankzij het schrille contrast tussen de kleurrijke lijnen en de witte muren en oude vloeren van de woning. Sofie selecteerde mooie abstracte beelden in het werk van Posenenske, D’Hollander en Deininger. De expositie is beperkt, maar het geheel is heel krachtig en zuiver. Wat me ook opviel was dat de drie artiesten allemaal vrouwen zijn. Toch is hun kunst niet per definitie vrouwelijk. De sterke lijnen en vlakken vond ik net heel intens en machtig. Vooral het (minder bekende) werk van Svenja Deininger slorpte me helemaal op.
Leuk om weten is dat Sofie Van de Velde één van de vijf drijvende krachten is achter Little HISK (zie verder).
r3020-r3020-2_tekening_MG_6378_2882_tekening_MG_6378_317r3020-2_tekening_MG_6378_2882_tekening_MG_6378
WaarEva Steynen.Deviation(s)
Wie: ARPAÏS du bois & Paul Gees
Impressie: Ook deze galerie is een huisgalerie waar een ontspannen sfeer heerst. Eva Steynen is erin geslaagd om twee bekende kunstenaars te strikken en hun oude en nieuwe werken te verbinden. Er was een fijne harmonie te bespeuren tussen de twee kunstenaars. Het beeldhouwwerk van Paul Gees vond ik vormelijk wel interessant, maar toch moeilijk te begrijpen…
Ook Eva Steynen is één van de vijf curatoren van Little Hisk (zie verder).
little-hisk-en
WaarLittle HISK
Wie: Kasper Bosmans, Liv Bugge, Francis Denys, Andrea Galiazzo, Nadia Naveau, Nicolas Pelzer, Ante Timmermans, Katerina Undo, Birde Vanheerswynghels en Herman Van Ingelgem
Impressie: Vijf curatoren – waaronder Sofie Van de Velde en Eva Steynen – selecteerden vijf studenten en vijf alumni van het HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten). Deze hielden een expositie in het poortgebouw van ‘t Groen Kwartier dat jarenlang het schoolgebouw voor de HISK-studenten was. Een mooie mix van schilderkunst, installaties, beeldhouwkunst en performances.

zaterdag 31.01.15

IMG_1563

WaarIngrid Deuss Gallery
Wie: Veronika Pot
Impressie: In een prachtige interbellum woning huist de galerie van Ingrid Deuss. Ik ben de laatste tijd gefascineerd door de architectuur uit de tussenoorlogse periode en kon hier zodoende veel originele art deco details bewonderen. Het werk van Veronika Pot was bovendien erg dromerig en nostalgisch waardoor de expositie net een reis door de tijd was. Omdat ik ook graag bezig ben met interieurinrichting verbeeld ik me natuurlijk meteen in welke interieurs de kunstwerken zouden thuis horen. Dankzij hun vergrijsde kleuren en pasteltinten passen de foto’s van Veronika Pot ongetwijfeld overal. Ze zijn een ware streling voor het oog (om een typische uitdrukking te gebruiken). De composities van de foto’s op de muren waren overigens perfect in balans en gaven letterlijk extra diepte aan de tentoonstelling.
3_Marie Antoinette web_kl_v2
WaarStilll Gallery
Wie: Thomas Bernardet, Jonny Briggs, David Debeyter, Ward Heirwegh, Charlotte Lybeer, Katrin Kamrau, Liam Singelyn, Alda Snopek en Sarah Van Marcke
Impressie: Op het moment dat ik in Stilll Gallery was bevonden de deelnemers van de Contemporary Photography Route zich daar ook toevallig. Ik wou graag de complete route meedoen, maar ik kon helaas niet zo veel tijd vrijmaken. Het voordeel van onze toevallige ontmoeting was dat ik een deel van de uitleg heb kunnen meepikken. Ik denk dat ik bij een volgende editie wel zeker een aantal routes mee probeer te doen, gezien de uitleg van de gids en artiest(en) echt goud waard is. De fotograaf die ik heb horen spreken was Liam Singelyn, die een aantal maanden lang in een grot heeft geleefd en er ‘s nachts op uit trok om “het licht” en “de duisternis” beter te begrijpen.
 10959391_10152547664426384_7841049958134230985_nWaarExtra City Kunsthal
Wie: Meer dan twintig artiesten via Extra City, Kunst/Werk, Lokaal 01 en Platform 0090
Impressie: In de Kunsthal van de vier bovenvermelde organisaties vond ‘The Image Generator’ plaats tijdens het Antwerp Art Weekend. Waar andere galerijen elke dag hetzelfde presenteerden, veranderde hier het aanbod dagelijks. Ze noemden het zelf een happening op het raakvlak tussen performance en beeldende kunst. Je kon het eigenlijk beschouwen als een soort van evenement waar altijd wel iets kunstzinnig te beleven viel. Sommige performances vind ik iets te extreem en dan begin ik me af te vragen wat dan wel kunst is en wat niet. Het is niet aan mij om daarover te oordelen, maar het is wel leuk om erover te reflecteren.

zondag 01.02.15
1340714528
WaarStieglitz19
Wie: Daisuke Yakota
Impressie: Over deze Japanse fotograaf had ik een artikel gelezen in De Standaard en dit had m’n belangstelling wel aangewakkerd. Hij gebruikt zowel analoge als digitale technieken en doet soms heel gekke dingen. Zo trekt hij soms foto’s van zijn foto’s met zijn traditionele of digitale camera. Soms neemt hij er ook kopieën van of bewerkt hij ze met Photoshop. Hij voegt verschillende lagen toe en wil aanwezig zijn in het proces. Sommige dingen laat hij aan het toeval over en andere zaken wil hij compleet naar zijn hand zetten.
10915072_849243895133685_8025258728217396982_o
WaarBase-Alpha Gallery
Wie: Michèle Matyn
Impressie: In deze galerie heb ik de expo Waiting for Falkor van Michèle Matyn bewonderd. Ik vond het een heel boeiende tentoonstelling omdat je verschillende facetten van de kunstenares kon zien. Er waren zowel tekeningen, schilderwerken en foto’s als installaties en performancewerken te bezien. De volledige galerij was gevuld met haar werk, maar het voelde nergens saai of hetzelfde aan. Bovendien loopt er een mooie en subtiele rode draad doorheen haar oeuvre.
DSM2014_04a
WaarZeno X Gallery
Wie: Mircea Suciu, Jan De Maesschalck, Marlene Dumas, Susan Hartnett, Johannes Kahrs, John Körmeling, Jockum Nordström, Pietro Roccasalva, Luc Tuymans en Jack Whitten
Impressie: Toen ik Zeno X Gallery binnenstapte, moet ik toegeven dat ik erg onder de indruk was. De galerij is imposant omwille van haar grootte, het aantal werken, de bekende kunstenaars, en nog veel meer. Ik ben zelf (nog) niet de grootste kunstkenner maar ik herkende meteen Marlene Dumas en Luc Tuymans in het lijstje van exposerende artiesten. Zij stelden een aantal werken voor in het kader van de “Works on Paper II” expo. Een andere kunstenaar die een groot deel van de ruimte mocht innemen was Mircea Suciu, een jonge Roemeense kunstenaar die met verschillende materialen werkt en altijd de monoprint techniek toepast. Heel interessant!

Sommigen van de hierboven vermelde tentoonstellingen zijn nog lopende, anderen niet meer. Bekijk zeker eens de websites of facebookpagina’s van de galeries voor meer informatie. Je kan ook de site van Antwerp Art bezoeken of de facebookpagina liken als je op de hoogte wil blijven van alle exposities in Antwerpen.
© foto’s: Tim Van Laere, Valerie Traan, Michael Wolf, Svenja Deininger, Eva Steynen, Sofie Van de Velde, Ingrid Deuss, Stilll, Platform 0090, Stieglitz19, Base-Alpha, Zeno-X

2 Reacties

  1. […] te zoeken. Ik was er al een aantal afgegaan tijdens het Antwerp Art Weekend waar ik in februari een blogpost over heb geschreven. Oude bekenden van toen zijn FIFTY ONE Gallery, G262 Sofie Van de Velde en […]

  2. […] Lees hier meer over mijn kunstzinnige escapades zoals het Antwerp Art Weekend. Dirk Braeckman, Grace Schwindt, Zeno-X Written by Anne-Catherine […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *